Artikel

indebuurt.nl Leiden - 13 maart 2019

David is tantra-masseur: 'Een blije vrouw betekent betere seks'

Door Lotte van den Elsen - 13 maart 2019

We maken wat mee bij indebuurt. Geen dag is hetzelfde. Zo sta je ergens bovenop de Zijlpoort, zo kom je over de vloer bij een tantrapraktijk. Wij mochten al onze nieuwsgierigheid laten vieren en vroegen David, tantra-masseur, de hemd van het lijf. Spreekwoordelijk natuurlijk!

De praktijkruimte

We komen de praktijkruimte van Touch of Love binnen. Daar heerst een warme, rustige sfeer. Het doet ons denken aan een yogaruimte of meditatieplek. Er staan kaarsjes, Boeddhabeeldjes en er klinkt ontspannende muziek. Maar er zijn ook een paar dingen die meteen in het oog springen: in de hoek van de kamer staat een groot bed met kleurige kussens en een klamboe eromheen. Vooraan in de ruimte staat een massagetafel. In deze ruimte geven David en andere masseurs hun tantra-massages: een spirituele en intieme massage die de geest verruimt en seksuele energieën opwekt. Nadat wij even rond hebben gekeken, nodigt David ons uit om plaats te nemen in één van de twee grote stoelen. Hij schenkt ons een kopje thee in en hé, wat spotten wij daar? Paaseitjes! "Ik zet die expres neer voor mijn gasten, ook al valt het hier misschien wat uit de toon. Zo zien gasten dat wij ook maar hele gewone mensen zijn."

Wie is David?

Daar willen we natuurlijk meteen even op doorgaan. Want zoals altijd begint het interview met een voorstelrondje. David vertelt: "Ik ben een geboren en getogen Leidenaar van achterin de veertig. Ik heb jaren in de communicatie gewerkt, totdat ik dertien jaar geleden tegen een burn-out aanliep. Dat was voor mij aanleiding om het roer helemaal om te gooien," vertelt hij openhartig.

Masseren

In deze periode ontdekte David dat hij veel energie haalde uit massage. "Gemasseerd worden en masseren gaf mij enorm veel rust, het voelde alsof alle negativiteit van me afgleed." Maar David merkte dat er nog iets ontbrak. "Ik had het idee dat de massages niet compleet waren. Bij het masseren ben je gebonden aan bepaalde richtlijnen, mensen houden altijd hun onderkleding aan en er zijn dus lichaamsdelen die je niet aanraakt tijdens het masseren." Het was een vriendin van David, ook masseuse, die hem uiteindelijk liet kennismaken met tantra. Voor David viel alles op zijn plek. "Ik ben altijd al een mens geweest met een groot hart en veel seksuele gevoelens, door tantra kon ik dit als een instrument gebruiken om anderen te helpen." Zodoende ging David in opleiding en leerde hij alles over het uitoefenen van tantra.

Tantra en tantra-massage

Wij vragen David een nogal platte vraag: hoever gaat tantra? "Er is een onderscheid tussen tantra en tantra-massage," vertelt David. "Tantra kan alles zijn, het is een eeuwenoude Indiase filosofie gericht op het aandachtig ervaren van energie en gevoelens. Als mensen hier meer over willen weten raad ik het boek Tantra, het allerhoogste inzicht van Osho aan. De tantra-massage is eigenlijk een soort voorspel hiervan. In mijn geval ligt de grens bij dat ik alles met mijn handen doe. Om het even heel lomp te zeggen: er komt dus geen penetratie aan te pas." In Davids praktijk komen vooral vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, zowel single als in een relatie. Ook ontvangt David wel eens stellen die zich willen verdiepen in tantra.

Werk en privé

David is graag open over zijn werk, ook al weet hij dat niet iedereen hier positief tegenover staat. "Ik dring mijn verhalen dus ook niet op, maar als mensen ernaar vragen wil ik er gerust over vertellen. Mijn zoon van 21 bijvoorbeeld, weet alleen dat ik masseer. Hij wil er verder niets over weten en dat is prima." David is ook getrouwd en wij zijn benieuwd naar hoe zijn vrouw tegenover zijn beroep staat. David: "Ze is er helemaal oké mee. Wij hebben een hele sterke band en een heel goed seksleven. Natuurlijk was er in het begin wel eens sprake van jaloezie, maar daar zijn wij ook heel open over. Nu doet mijn vrouw zelfs wel eens mee aan tantra-sessies."

Valkuilen

Volgens David zouden meer mensen hun kijk op relaties moeten verbreden: "Mensen zijn opgegroeid met het idee dat iedereen één grote liefde heeft, waarmee je alles moet delen. Ik heb in mijn leven drie grote liefdes gekend, die allen bij een bepaalde fase van mijn leven pasten. Stellen die uit elkaar groeien hoeven de relatie natuurlijk niet op te geven, maar moeten wel accepteren dat ze niet alles met elkaar hoeven te delen en ondernemen. Het is prima om elkaar ruimte te geven om ook dingen zelfstandig of met anderen te doen."

"Maak het gekker dan gek"

Recept voor betere seks

Dan is er nog iets wat David opmerkt. "Het eerste wat tieners meekrijgen van seks is toch vaak porno. Dit is een heel eenzijdig beeld, heel fysiek en gericht op snelle bevrediging. Natuurlijk mag je op die manier plezier beleven... Leef je gerust uit en maak het gekker dan gek. Maar weet daarnaast dat intimiteit zoveel meer kan zijn. Mannen zouden hun vrouwen meer op handen moeten dragen. Heren: stuur geen foto van je gespierde buik en grote p - sorry dat ik het even plat zeg. Een vrouw heeft veel liever dat je haar een bloemetje brengt en complimentjes geeft. En écht: daar wordt de seks ook beter van. En meer!"

indebuurt.nl Leiden