Ademhalingsoefeningen

11-11-1111

Oefening 1: Bewust ademen
Deze oefening kun je alleen doen

De oefening 'bewust ademen' is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Door deze oefening regelmatig te doen, zal je steeds sensueler worden. Je zult merken hoe je meer genot kunt ervaren door gevoeliger te worden voor wat er al is, in plaats van te blijven zoeken naar steeds intensere ervaringen. Je leert je fijner af te stemmen op je gewaarwordingen, ze te filteren en te versterken om je innerlijke geliefde te wekken.

Werkwijze

 1. Ga gemakkelijk zitten op een stoel, bank of meditatiekussen. Laat je handen ontspannen in je schoot rusten, met je handpalmen naar boven. Sluit je ogen.
 2. Richt je aandacht op je ademhaling. voel je buik en borst op- en neergaan; voel de koele lucht in je keel. Concentreer je zo 5 minuten op het uitademen; adem 10 tellen uit en tel dan weer van 1 tot 10. Als je de tel kwijtraakt, begin je weer bij 1. laat de sensatie van het uitademen over je komen.
 3. Concentreer je nu op het inademen. Tel weer rustig tot 10 en voel hoe je lichaam die vitale zuurstof opzuigt. Ervaar hoe je wordt gevuld met energie.
 4. Concentreer je op de balans tussen de inademing en uitademing. Let vooral op het moment dat de inademing verandert in een uitademing.
 5. Concentreer je nu op het eerste moment dat je de lucht je lichaam voelt binnenstromen. Voelde je hoe die over je bovenlip streelde? Achter in je keel? op je tong?
 6. Zodra je er klaar voor bent, kom je weer terug in het hier en nu en open je je ogen. Neem hiervoor de tijd.

Heb geduld en vertrouwen in jezelf. Het natuurlijke gevolg van aandachtig ademhalen is dat je in je lichaam komt in plaats van terug te gaan naar je hoofd, maar daar is oefening voor nodig. Noem elke seconde dat je bewust bij je ademhaling kunt blijven en elke keer dat je je weer instelt op bewust ademen, een succes. Doe deze oefening net zo lang totdat je het verschil voelt tussen automatisch ademen met een vloed van gedachten, en bewust ademhalen zonder die gedachtestroom.

Opmerkingen
Heel wat mensen stappen bij deze oefeningen in een valkuil: ze proberen uit alle macht hun denken stop te zetten. Als het jou overkomt, denk er dan aan dat er een conflict in je hoofd ontstaat waar je waarschijnlijk slechts zware hoofdpijn aan overhoudt. Je gedachten kun je niet zomaar stopzetten door te besluiten er geen aandacht aan te schenken. Laat je hoofd maar denken en lach erom als je ontdekt dat je weer zit te malen over iets uit het verleden of in de toekomst en ga met je aandacht terug naar je ademhaling, naar het heden. Dat is alles wat je kunt doen en dat is genoeg.

Uit: Tantra, een weg naar intimiteit en extase van Margot Anand en Tantrische seks van Claudia Blake

Oefening 2: Sensuele ademhaling
Deze oefening kun je alleen doen

De adem is het voertuig waarmee seksuele energieën door het lijf worden getransporteerd. Met de volgende oefening kun je seksuele gevoelens versterken en door je hele lichaam verspreiden.

Werkwijze: 

 1. Ga op je rug liggen en laat je linkerhand lichtjes op je geslacht rusten.
 2. Leg je rechterhand over je linkerhand en koester je geslacht.
 3. Sluit je ogen en adem langzaam en diep in door je mond en tuit daarbij je lippen, alsof je op een rietje zuigt. Laat de lucht die je inademt het geluid van de wind maken. Ontspan je lippen en laat de lucht naar buiten gaan.
 4. Adem op deze manier rustig in en uit tot het natuurlijk en ontspannen voelt.
 5. Voel bij het inademen hoe de lucht om en in je beweegt. Geniet van die sensatie, laat het genot toe.
 6. Laat je sensuele bewustzijn door je hele lichaam stromen en visualiseer bij de uitademing dat de energie naar beneden stroomt, richting je geslacht.
 7. Trek bij elke ademhaling de energie dieper naar binnen, tot je een tinteling voelt in je geslacht.
 8. Doe deze oefening zolang je dat fijn vindt.

Uit: Tantra, een weg naar intimiteit en extase van Margot Anand en Tantrische seks van Claudia Blake 

Oefening 3: Mindful ademhalen
Deze oefening doe je samen met je partner

Om te beginnen, ga je dicht tegen je partner aanstaan met de gezichten naar elkaar toegedraaid. Plaats je lippen tegen die van je geliefde en open je mond iets, alsof je op het punt staat te kussen. Stem nu jullie ademhalingen op elkaar af; als de één inademt, ademt de ander uit. Dit kun je niet te lang doen, omdat de zuurstof na een tijdje opraakt. Voel je dat het klaar is, kijk elkaar dan diep in de ogen en omhels elkaar.

Uit: Mindful sex van Claudia Blake