Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Door deze oefening regelmatig te doen, zal je steeds sensueler worden. Je zult merken hoe je meer genot kunt ervaren door gevoeliger te worden voor wat er al is, in plaats van te blijven zoeken naar steeds intensere ervaringen. Je leert je fijner af te stemmen op je gewaarwordingen, ze te filteren en te versterken om je innerlijke geliefde te wekken (uit module 1)

Werkwijze:

  1. Ga gemakkelijk zitten op een stoel, bank of meditatiekussen. Laat je handen ontspannen in je schoot rusten, met je handpalmen naar boven. Sluit je ogen.
  2. Richt je aandacht op je ademhaling. voel je buik en borst op- en neergaan; voel de koele lucht in je keel. Concentreer je zo 5 minuten op het uitademen; adem 10 tellen uit en tel dan weer van 1 tot 10. Als je de tel kwijtraakt, begin je weer bij 1. laat de sensatie van het uitademen over je komen.
  3. Concentreer je nu op het inademen. Tel weer rustig tot 10 en voel hoe je lichaam die vitale zuurstof opzuigt. Ervaar hoe je wordt gevuld met energie.
  4. Concentreer je op de balans tussen de inademing en uitademing. Let vooral op het moment dat de inademing verandert in een uitademing.
  5. Concentreer je nu op het eerste moment dat je de lucht je lichaam voelt binnenstromen. Voelde je hoe die over je bovenlip streelde? Achter in je keel? op je tong?
  6. Zodra je er klaar voor bent, kom je weer terug in het hier en nu en open je je ogen. Neem hiervoor de tijd.

Heb geduld en vertrouwen in jezelf. Het natuurlijke gevolg van aandachtig ademhalen is dat je in je lichaam komt in plaats van terug te gaan naar je hoofd, maar daar is oefening voor nodig. Noem elke seconde dat je bewust bij je ademhaling kunt blijven en elke keer dat je je weer instelt op bewust ademen, een succes. Doe deze oefening net zo lang totdat je het verschil voelt tussen automatisch ademen met een vloed van gedachten, en bewust ademhalen zonder die gedachtestroom.

Opmerkingen
Heel wat mensen stappen bij deze oefeningen in een valkuil: ze proberen uit alle macht hun denken stop te zetten. Als het jou overkomt, denk er dan aan dat er een conflict in je hoofd ontstaat waar je waarschijnlijk slechts zware hoofdpijn aan overhoudt. Je gedachten kun je niet zomaar stopzetten door te besluiten er geen aandacht aan te schenken. Laat je hoofd maar denken en lach erom als je ontdekt dat je weer zit te malen over iets uit het verleden of in de toekomst en ga met je aandacht terug naar je ademhaling, naar het heden. Dat is alles wat je kunt doen en dat is genoeg.

Uit: Tantra, een weg naar intimiteit en extase van Margot Anand en Tantrische seks van Claudia Blake

Meditatie oefeningen

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.