Chakra meditatie

11-11-1111

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen.

Lees eerst meer over Chakra's en hun eigenschappen alvorens je deze meditatie doet.

Hoe gaat het in zijn werk? Het is niet moeilijk en je hoeft niet paranormaal begaafd te zijn om met de chakra's te gaan werken. Het enige dat noodzakelijk is, is dat je een moment voor jezelf neemt waarin je niet gestoord wordt, en waarin jij alle aandacht op jezelf kunt richten. Je kunt een week lang elke dag je aandacht richten op één chakra.

Je kunt beginnen met de basischakra, en na een aantal meditatiesessies verdergaan naar de tweede chakra, enzovoort, tot je bij de kruinchakra bent aangekomen.

Wat je ook kunt doen, is kijken of er op dit moment een bepaald thema, probleem, uitdaging of kans in je leven is. Bijvoorbeeld: je hebt verdriet en voelt je eenzaam omdat je je door iemand afgewezen voelt, of je wilt jezelf assertiever maken zodat je op je werk meer zichtbaar wordt en meer kans maakt op een promotie. In deze gevallen kun je meditatie-sessies doen voor respectievelijk de vierde en de derde chakra.

Je kunt dus in een week of maand tijd alle chakra's bij langs gaan, of je kiest de chakra uit waaraan je wilt werken omdat je een specifiek doel hebt. De ene methode is niet beter dan de andere - jij kiest.

Werkwijze:

 1. Ga rustig zitten in een ontspannen maar rechte houding. Of ga liggen.

 2. Besluit op welk chakra je je wilt gaan richten.

 3. Sluit je ogen. Haal diep adem. Ontspan je buik, en zorg dat je ademhaling daar gecentreerd is, in plaats van hoog en oppervlakkig in de borst. Ontspan je schouders en je gezicht. Zucht eens diep en laat alles wat nu niet ter zake doet los. Komen er gedachten naar voren: glimlach ernaar en zeg in jezelf: Nu niet. Nu is er rust en stilte.

 4. Breng je aandacht naar de chakra waar je deze sessie aan wijdt. In het begin is dat misschien wennen, en je zult merken dat je gedachten afleiding zoeken en gaan afdwalen. Dat is niet erg. Glimlach naar jezelf, neem het jezelf niet kwalijk, en breng je aandacht dan weer, rustig ademend, naar de chakra. Richt je aandacht eerst op dat deel van je lichaam waar de chakra zetelt, bijvoorbeeld je hart of je voorhoofd.

 5. Stel je nu voor dat binnen in je lichaam, ter hoogte van de chakra en het corresponderende orgaan, maar in het energetische niveau, een gekleurde lotusbloem zetelt in de kleur van de betreffende chakra. Een groene bloem bij je hart, of een blauwe lotus bij je keel.

 6. Als je een poosje bewust je hebt afgestemd op de chakra en de lotus, dan stel je je voor dat de lotusbladeren zich ontvouwen: je chakra wordt op deze manier geactiveerd en opent zich. Visualiseer hoe energie vanuit de kosmos naar het hart van de bloem wordt getrokken. De opengevouwen bloem neemt energie op, en geeft het op haar beurt weer door aan jou: je lichaam en geest stromen vol universele levensenergie. De energie stroomt vanzelf naar de plekken waar het nodig is, jij hoeft niets te doen behalve je te concentreren op je chakra en de bloeiende lotus die energie opneemt en afgeeft.

 7. Op een gegeven moment is het "genoeg". Houd in het begin vijf tot tien minuten aan, later kun je dit uitbreiden en zul je als vanzelf merken wanneer je meditatie voltooid is. Sluit in gedachten de lotusbloem tot een comfortabel niveau. Dit is belangrijk, want als je "te open" bent ben je vatbaar en overgevoelig voor indrukken van buitenaf en energie van andere mensen. Vouw de bladeren dus in gedachten dichter, niet helemaal, laat maar een kiertje open. De energie blijft, die zit in je en heb je in je opgenomen.

 8. Bedank jezelf en het universum voor dit mooie moment en voor de nieuwe dosis energie. Bedenk hoe je de energie kunt gaan gebruiken voor jezelf en de wereld.

Open dan je ogen, sta kalm op en vervolg je dag.

Deze meditatie kun je zo vaak als je wilt herhalen voor elke chakra. Denk er alleen aan dat je de lotusbloem niet wagenwijd open laat staan. Op deze manier, met bovenstaande oefening, kun je werken aan persoonlijke aan de chakra's gerelateerde thematiek zoals angsten, verdriet, gebrek aan energie, creativiteit, uniciteit en authenticiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Nog een oefening: Chakra balancing

Voor een optimale doorstroom van energie is het van belang dat je chakra's in balans zijn met elkaar. De volgende oefening kun je bijvoorbeeld doen in bed voor het slapen gaan. Gegarandeerd een heerlijke nachtrust.

 1. Ga rustig zitten of liggen, ontspan, adem diep
 2. Plaats nu een hand boven je kruin (7) en de ander bij je stuit of op je schaambeen (1)
 3. Verplaats na een paar minuten (of wacht op een innerlijk signaal) en verplaats dan je handen naar je voorhoofd (6) en je buik (2)
 4. Verplaats na een paar minuten (of wacht op een innerlijk signaal) en verplaats dan je handen naar je keel (5) en je maag (3)
 5. Leg tenslotte beide handen op je hart (4)

Meditatie oefeningen

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.