Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties een uitlaatklep.

Door te dansen breng je bijvoorbeeld je (negatieve) energie, angst en gebrek aan eigenwaarde naar buiten. Je maakt hierbij gebruik van je intuïtie; je beweegt zoals je wilt bewegen, op basis van hoe je je voelt. Het is een goede manier om je weer met jezelf te verbinden.

Om je emoties op een gezonde manier te verwerken, is het belangrijk ze echt te doorvoelen. Wanneer je jezelf toestaat om je emoties te doorvoelen en als je ondervindt waar ze vandaan komen, kun je jezelf en je behoeftes beter begrijpen.  

Werkwijze:

1. Zet een liedje op dat je in beweging brengt.

Stel bijvoorbeeld een afspeellijst samen met liedjes waarmee je resoneert. Dit kunnen gewoon liedjes zijn die je kent. Je kunt zowel langzame en snelle liedjes uitkiezen; dit geeft je lichaam verschillende manieren om te ervaren en te voelen. Het idee is dat ieder nummer je automatisch en intuïtief in beweging brengt. Je lichaam doet dan de rest.

2. Beweeg mindful

Deze oefening gaat over het in contact komen met alle emoties die je voelt - positief en negatief. Laat je lichaam bewegen hoe het wil bewegen en blijf opmerkzaam bij het dansen. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen terwijl je beweegt: welke emoties komen er op dit moment in mij op? Welke emotie wil ik loslaten terwijl ik mijn armen zo beweeg? Wat schud ik los als ik mijn heupen zo beweeg?

3. Denk er niet teveel over na

Probeer niet verstrikt te raken in het nadenken over hoe je moet bewegen. Heb je moeite met uit je hoofd komen? Focus je dan op je adem. Wanneer je je focust op je adem en zorgvuldig aandacht besteedt aan het gevoel van lucht dat door je longen stroomt, ben je beter in staat om verbinding te maken met je lichaam.

4. Sta jezelf toe om je gevoelens te voelen

Merk op welke emoties er naar boven komen. Ze kunnen klinken als: ik voel me bang. Ik voel me angstig. Ik heb het gevoel dat ik het nu beter zou moeten doen. Merk ze gewoon op. Door te dansen, breng je deze emoties naar buiten. Misschien gaan ze niet helemaal weg, maar ze zijn wel in beweging. Dit helpt om positievere energieën uit te nodigen, zoals hoop, vreugde en plezier.

Van Ev'Yan Whitney www.mindbodygreen.com

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.