Ho'oponopono

11-11-1111

Ho'oponopono  is een vergevingsritueel, afkomstig uit Hawaï. In de Hawaiiaanse cultuur is vergeving essentieel. Vergeving van jezelf, de goden, het universum, je dierbaren. Als je niet vergeeft, stagneert er energie en dat kan voor ziektes en andere onevenwichtigheden zorgen. 

Ho'oponopono wordt op allerlei momenten toegepast. Soms omdat er een duidelijke oorzaak is (ruzie bijvoorbeeld), maar meestal om de positieve energie te behouden. Het ritueel bestaat uit vier zinnen: 

  1. Ik hou van je. 
  2. Het spijt me. 
  3. Vergeef me. 
  4. Dank je wel. 

Werkwijze:

Als je bijvoorbeeld ergens spijt van hebt en je hebt vervelende dingen tegen een geliefde gezegd, dan kun je Ho'oponopono toepassen. Het gaat als volgt:

Ga rustig zitten of liggen en ga in gedachten naar de vervelende situatie. Laat de emotie die je daarbij voelt toe. Als je moet huilen, laat het toe...
Zeg dan bovenstaande vier zinnen hardop of in jezelf. Komt er weer emotie boven, uit het dan.

Wat Ho'oponopono doet is dat je je trots en ego inruilt voor positieve energie. Met het uiten van de vier zinnen clear je als het ware de vervelende energie die is ontstaan tussen jou en de ander.

Je zult merken, het lucht op!!

De volgende video vonden we op Youtube. De geleide meditatie kan je helpen als je het moeilijk vindt om het zelf te doen.