Osho Kundalini Meditatie

11-11-1111

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Deze meditatie duurt een uur en kun je het beste bij zonsondergang of laat in de middag doen. Het is een manier om je kundalini energie, je levensenergie, te activeren én weer te laten stromen. Het woord kundalini komt uit het Sanskriet dat 'opgerold' betekent. Je kunt kundalini zien als een energiekanaal dat traditioneel gezien opgerold ligt aan het begin van je ruggengraat. Deze krachtige energie is je grootste bron van creativiteit en bewustwording. En daarom het opwekken meer dan waard! 

Hier kun je de MP3 downloaden:   

Uitleg

4 fases

De meditatie bestaat uit 4 verschillende stadia: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. In de eerste 2 fasen van de meditatie schud je de blokkades uit je lichaam zodat de energie weer natuurlijk kan doorstromen. In de laatste 2 fasen van de meditatie is je lichaam stil en wordt de kundalini energie omhoog gebracht; van de lagere chakra's naar de hogere. Zie je chakra's als energiecentra die zich in je lichaam bevinden. De zeven belangrijkste chakra's liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot aan je kruin. Langs deze chakra's beweegt de kundalini energie omhoog.

De oorsprong

Osho, een spiritueel meester die leefde in de vorige eeuw, heeft deze meditatietechniek ontwikkeld. Hij overleed in 1990. Hij is één van de meest omstreden Guru's geweest. Maar hij heeft ons ook ontzettend veel waardevols achtergelaten zoals deze meditatie. Veel van zijn meditaties heeft hij speciaal ontwikkeld voor de 'Westerse mens'. De moderne mens heeft met veel prikkels te maken en heeft daardoor moeite om stil en alert te gaan zitten op een kussen. De meditatie wordt tegenwoordig wereldwijd gedeeld.

Helende effecten

Het is een hele effectieve manier om blokkades los te laten en je natuurlijke staat van 'zijn' te ervaren. Alles wat het tegenhoudt om dit te ervaren lost op. Je proeft als het ware de energie van het leven zelf, zonder last te hebben van beperkende gedachten van je ego. Voor de meeste mensen is het losmaken van Kundalini energie daarom ook iets moois. Het kan voelen als een innerlijke gelukzaligheid of divine energy die zich door je lichaam verspreidt.

Nadelige effecten?

Het is een proces van bewustwording, zoals elke meditatie. En daarmee kan het natuurlijk wel als intens worden beleefd. Er kunnen emoties loskomen. En dat is soms confronterend, maar daarmee is het ook dé manier tot transformatie. Je laat toe wat er gebeurt en daarin gebeurt iets heel moois: een overgave en transformatie van wat je voelt tot rust, stilte en een diep gevoel van geluk. Er vindt een hogere connectie plaats met je ware Zelf.

Meditatie voor iedereen

Het is een hele toegankelijke vorm om mee te beginnen. Want als je net begint met meditatie, kan het lastig zijn om stil te zitten. Deze meditatievorm helpt je daarbij. Door te schudden en dansen bereid je als het ware je lichaam voor op diepere meditatie. Net als een muzikant zijn instrument afstelt voor een optreden, stel je het lichaam en de geest af om ontvankelijk te worden voor de staat van meditatie. De actieve meditatie werkt als een soort 'catharsis', een emotionele zuivering. De kundalini energie liefdevol, helend en verlichtend. Deze meditatievorm is daarom ook een veilige en transformerende methode.

De 4 fases van de Osho Kundalini Meditatie

De meditatie duurt 1 uur en bestaat uit 4 verschillende fases: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. Elke fase duurt 15 minuten. Tijdens de hele meditatie blijven je ogen gesloten en word je begeleid door bijpassende kundalini muziek.

Doe deze meditatie aan het einde van de middag of tijdens zonsondergang. Zo kan je alle gebeurtenissen, emoties en gedachten van die dag van je afschudden, je lichaam ontladen en ga je ontspannen en met een blissful gevoel naar bed. Het meest effectief is om voor deze meditatie dan ook een uur uit te trekken. Maar heb je minder tijd? Geen probleem. Dan doe je hetzelfde in een kortere periode. Stel dat je 20 minuten hebt, dan neem je 5 minuten per fase. Het heeft alsnog een geweldig effect.

My meditation is simple.
It does not require any complex practices.
It is simple. It is singing. It is dancing. It is sitting silently
~Osho~ 

Werkwijze:

Fase 1: Schudden van binnenuit

In de eerste fase zorg je eerst dat je goed staat. Voeten op heupbreedte of in een lichte spreidstand en goed rechtop. Je richt je aandacht naar binnen en zet een intentie om te gaan schudden, van binnen uit. Zet de intentie, maar DOE het niet! Als je schudt, laat dan het hele lichaam mee schudden.

Zoals Osho zelf zei "Geniet er van, wees er gelukzalig mee, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar DOE het niet! Als je het forceert wordt het een oefening, een fysieke oefening. Dan is het schudden slechts aan de oppervlakte. Het zal je niet doordringen. Je blijft vast, steen-achtig, rots-achtig vanbinnen. Je blijft de manipulator, de doener en het lichaam zal slechts volgen..." "... Je rots-achtige zijn zou tot diep in de fundaties moeten schudden, zodat het vloeibaar wordt, zacht, smelt, stroomt. En als het rots-achtige vloeibaar wordt, zal je lichaam volgen. Dan is er geen schudder, alleen schudden. Dan doet niemand het! Het gebeurt simpelweg." "Geniet er van, maar doe het niet. En onthoud dat als je iets doet, je er niet van kunt genieten. Zij zijn tegengesteld, ze gaan nooit hand in hand. Als je iets DOET kun je er niet van genieten. Als je er van geniet, kun je niet iets DOEN."

Voor mensen die onbekend met Oosterse filosofieën zijn, vergt het wellicht de toelichting. Met 'DOEN' wordt bedoelt dat je het manipulatief uitvoert. Je kunt ook dingen doen zonder dat je hier bewust invloed op uitoefent. Vaak noemen we dit zo als we in een FLOW zijn.

Fase 2: Dansen

In de tweede fase ga je dansen. Geen ingestudeerde danspasjes, maar laat het lichaam bewegen zoals het wil bewegen. Zonder de mind ertussen te laten komen. "Met het dansen veranderen we de opgebouwde energie en levensvreugde, gelukzaligheid. Dans alsof je iets viert. Alsof iets fantastisch is gebeurd. Hoe gelukzaliger je bent, hoe meer de energie naar boven toe beweegt. En hoe meer de energie naar boven beweegt, hoe gelukzaliger je wordt"

Fase 3: Aandachtig zitten of staan

In deze fase kun je zelf bepalen of je gaat zitten of staan met opmerkzaamheid op datgene dat zich aandient.

Fase 4: Liggen in aandacht

Houd je ogen gesloten en ga liggen terwijl je de intentie hebt om alert te blijven op datgene dat zich aandient.

Onderstaande Youtube video's geven ook instructies voor de Osho Kundalini Meditatie. 

Meditatie oefeningen

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.