Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Lachmeditatie brengt je, net als andere vormen van meditatie, in het hier en nu. De stilte die volgt na het lachen benadrukt en verdiept deze ervaring nog eens extra.

Deze lachmeditatie doe je samen met je partner.

Waar komt het vandaan?

Lachmeditatie vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig. Het komt oorspronkelijk uit India en is ontwikkeld door Osho (ook wel bekend als Bhagwan). Osho is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van verschillende meditatievormen. Lachmeditatie is er daar een van. Vormen van lachmeditatie zijn erop gericht om stress van dagelijkse bezigheden te doorbreken en ruimte te geven aan onderdrukte gevoelens en verlangens.

Wat doet lachmeditatie met je?

Lachmeditatie kan worden ingezet om te ontspannen en om er vrolijk door te worden. Wanneer je lacht maakt je lichaam namelijk endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je lichaam maakt dit hormoon zelf aan en geeft je een goed gevoel.

Verder doorbreekt lachen het denken. Feit is dat lachen en denken tegelijk lastig gaat. Je lacht namelijk om het hier en nu. Door aan lachmeditatie te doen word je je dus heel bewust van het moment. In de stilte die daarop volgt ben je vervolgens vele malen bewuster van de gedachten die dan als eerst in je op komt. Op die manier leer je bewust omgaan met gedachten die je wel of niet wil hebben.

Werkwijze:

  1. Zet een muziekje op waar jullie blij van worden en dans dit nummer helemaal uit. Gewoon lekker bewegen, gek doen en niet nadenken wat je doet.
  2. Ga dan tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan.
  3. Begin te lachen. Dit klinkt misschien wat gekunsteld, en dat is prima: begin gewoon, je lichaam volgt vanzelf. Download eventueel de lachmeditatie MP3 ↓.
  4. Blijf elkaar aankijken. Kijk hoe fijn het is om de ander te zien lachen; het werkt aanstekelijk. Je gaat vanzelf lachen omdat je partner zoveel plezier heeft, of omdat het gewoon zo gek is wat jullie doen. Lach zo samen minstens 3 minuten.
  5. Sluit de meditatie af met een ontspanning in stilte. Probeer hierbij goed te voelen wat het lachen met je geest en lichaam heeft gedaan. 

Lachen is gezond, leuk en maakt je mooi! 

Meditatie oefeningen

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.