Liefkozen

11-11-1111

Bij een zachte aanraking, streling of knuffel komt het knuffelhormoon oxytocine vrij, waardoor hartslag en bloeddruk dalen en zelfs pijn wordt verzacht. Bij de juiste aanraking vermindert het stresshormoon cortisol waardoor je je minder gespannen voelt. Maar vooral brengt liefdevolle aanraking troost, geborgenheid, veiligheid, bevestiging, zekerheid, rust en het reguleert onze emotie. 

De volgende oefening is erop gericht om met al jouw liefdevolle aandacht en toewijding je partner liefdevol en bewust aan te raken en te strelen. Hiermee wordt het liefdevolle bedje gecreëerd waarin je geliefde zich helemaal mag ontspannen en mag ZIJN. 

Werkwijze:

  1. Vraag je partner op de buik te gaan liggen. Streel het lichaam van de nek tot aan de voeten en weer omhoog. Doe dit heeeeeeeel langzaam en met gerichte aandacht.
  2. Herhaal deze streling meerdere malen. Probeer de druk en snelheid te variëren waarmee je je hand beweegt: let goed op waar je partner het meest op reageert.
  3. Vraag je partner zich om te draaien en streel de voorzijde van het lichaam. Wees opnieuw alert op de reacties en probeer een goede balans te bereiken en de lichaamstaal te lezen met je handen.

Komen er emoties boven? Laat deze er helemaal zijn. Koester je partner. Leg je armen even om hem/haar heen. Blijf in je rust en vooral in je hart.