Tantramassage

11-11-1111

Een onderdeel van Tantra kan een Tantramassage zijn; Een liefdevolle massage, gegeven vanuit je hart & ziel, met alle aandacht en aanwezigheid. Er is geen standaard techniek; de massage wordt intuïtief gegeven. Wie meer en meer bekend raakt met en leert vertrouwen op zijn gevoel, kan beter intuïtief masseren. Aanvoelen wat nodig is op dat moment, aanvoelen wat de ander wel of niet plezierig vindt. Dit leer je niet uit boekjes, dit is een gevoelszaak. Maar wel één die te trainen is. 

Bedenk dat "techniek" er niet zo toe doet. Tantra massage is 5% techniek en 95% intuïtie, gevoel voor wat nodig is.

De belangrijkste twee aandachtspunten zijn:

  1. Liefdevolle aanraking vanuit je hart.
  2. Aandacht en aanwezigheid.

Vertrouwen
Vertrouwen is het punt waar alles omdraait bij tantra in het algemeen en bij een tantra massage in het bijzonder. Erop leren vertrouwen dat alles goed is. Wie bang is, ligt er gespannen bij, waardoor de energie niet lekker kan stromen. Om bij dat gevoel van vertrouwen te komen, moet je allereerst ontspannen zijn. Lekker liggen, rustig ademhalen en de aanraking van de handen volgen. Geen oordeel, geen storende gedachtes, gewoon lekker liggen, volgen en genieten. Hoe meer de ontvanger zich openstelt, des te groter is het effect van de massage.

Het vertrouwen zit niet in het hoofd. Het kan niet bedacht worden. Het vertrouwen zit in je hart. Wie zijn hart opent voor en tijdens de sessie, zal sneller in het noodzakelijke vertrouwen kunnen zakken. Naar wie moet het hart worden geopend? Allereerst naar jezelf. Jezelf liefhebben is jezelf accepteren. Leer jezelf kennen en wees lief voor jezelf. Je bent wie je bent. Dan naar de ander. Kijk voorbij het uiterlijk en maak verbinding met het innerlijk van die ander. Voel wat de ander voelt, ervaar wat de ander ervaart. Gewoon doen, zonder oordeel. Alles is goed, alles is oké. Zet je verwachtingen op neutraal. Dit zijn vaak spelbrekers. Wie teveel verwacht, zal immers sneller teleurgesteld raken.

Een Tantra massage is een full body massage, wat betekent dat het hele lichaam liefdevol wordt aangeraakt en gemasseerd, inclusief de erogene zones. Natuurlijk met respect voor (wederzijdse) grenzen. Er is altijd sprake van gelijkwaardigheid, ook al is er verschil in geven en ontvangen. 

Extase

Tantra massage is een ontspannende massage, met aandacht voor de energie/prana in het lichaam van de ontvanger. Daarbij krijgt ook de seksuele energie aandacht. Het doel van een tantrische massage is om de ontvanger in (de richting van) een natuurlijke, extatische staat van zijn te "brengen". Het effect ervan is vaak een heerlijk fysiek, mentaal welbevinden. De ontvanger wordt meestal erg relaxt, heerlijk stromend en belandt in zijn/haar hart en in hogere sferen (zevende hemel). Dit wordt bewerkstelligd door de seksuele energie tijdens de massage op een liefdevolle manier op te wekken en vervolgens te verspreiden over het hele lichaam. De energie hoopt zich dus niet op op één punt (erogene zones), maar kan heerlijk stromen. Hoe meer blokkades je heelt in jezelf (emotionele, mentale, fysieke en spirituele), hoe beter de energie kan stromen, hoe sterker het effect.  

To come or not to come

Op dit punt is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Het orgasme. Zodra de man klaarkomt, verliest hij zijn energie (moe). Ook is de magische tantrische sfeer in jezelf, tussen elkaar en in de ruimte grotendeels weg. Alsof je halverwege de beklimming van een berg plotseling naar beneden glijdt. Een groot leerproces in de tantra voor de man is dan ook het leren beheersen van de opwinding en het klaarkomen. Genieten van intimiteit zonder gericht te zijn op een orgasme. Dit is absoluut niet eenvoudig, want klaarkomen voor de man is een soort oerdrang.

Een tip voor de man: zie jezelf meer als gever dan als nemer. Maak van het schenken van genot aan de vrouw je ultieme doel.

Dit in tegenstelling tot de vrouw. Als de vrouw klaarkomt, niet op de clitoris maar op de G-spot en A-spot, dan krijgt de reis naar en tussen de sterren juist een enorme boost. Alsof je wordt afgeschoten met een raket. Moet de man dus een inspanning verrichten (beheersing), de vrouw moet zich juist helemaal laten gaan. Opgaan in extase, genot, licht en liefde... alle remmen mogen los. Valkuil is wel dat klaarkomen voor de vrouw een obsessie kan worden en dat is niet goed. Niet teveel moeten, want dat werkt averechts. Een tip voor de vrouw: richt je aandacht op het genot, niet op het klaarkomen... dat gaat uiteindelijk vanzelf! In module 9 Heilige seks gaan we dieper in op klaarkomen (of niet). 

Hoe gaat een tantramassage?

Voorbereiding - Creëer heilige tempel

Maak van je slaapkamer, of een andere kamer een liefdestempel. Maak de ruimte schoon, ruim de troep op, doe kaarsjes aan en zet heerlijke relaxte muziek op. Met satijnen lakens, kussens, bloemen, alles wat jullie mooi en opwindend vinden. Bereik lekkere sensuele hapjes en drankjes voor. Vers fruit, bruisende champagne, zoet sorbetijs, donkere chocola... Zoek mooie, opwindende muziek uit... Zorg voor warme massageolie.

Zorg dat je de hele avond tijd hebt en door niemand gestoord kunt worden. Laat de kinderen een avondje bij oma en opa logeren. Of boek een mooie hotelkamer voor jullie beiden. Zet de bel uit. Zet je telefoon en computer uit.

Neem vooraf een warm bad of douche, met heerlijke aroma's, een kruidig kopje thee of ander lekker drankje, een opwindend boek.

Openingsritueel

Tantra kent geen begin en einde, slechts het nu. Toch is het fijn om een duidelijk begin te maken. Verzin een openingsritueel inclusief de begroeting van de massagetempel (gewijde grond) en de begroeting van elkaar, bijvoorbeeld de Hartengroet of doe de Hart Activatie om je hart te openen.

Afstemming in/vanuit het hart

Spreek af wie gever is en wie ontvanger. De ontvanger gaat lekker liggen, beginnend op de buik. Kom als gever zelf tot rust. Haal een paar keer diep adem. Maak nu rustig fysiek verbinding met de nu liggende ontvanger. Begin met je hand op te leggen. Adem vanuit je eigen hart, en maak contact met het hart van de ontvanger. Dit doe je door één hand op het hart (het hartchakra) te leggen en de andere hand op je eigen hart.

Contact maken met het hele lichaam

Begin met een zachte streling over het heel lichaam. De boodschap is: hallo, welkom, ik zie je, je mag er zijn, precies zoals je bent. Dit gaat over acceptatie van de ontvanger, van alle delen van zijn/haar lichaam. Je kunt e.e.a. combineren met het opbrengen van lekkere warme (neutrale) olie.

Ontspannen van het lichaam

Een ontspannen lichaam is essentieel. De lange halen helpen. Rustig, ontspannen en liefdevol olie opbrengen helpt. Begin de massage met de achterkant. Gebruik wrijven, kneden, tappen om de rug- en nekspieren en andere gespannen plekken te helpen ontspannen. Let op de adem van de ontvanger en op je eigen ademhaling. Is deze vanuit de buik?

Ontdekken erogene zones

Er zijn vele erogene plekjes te vinden in/op een mensenlichaam. Ontdek wat de ontvanger fijn vindt en opwindt. Denk naast de meer bekende delen (geslacht/borsten) ook aan de enkels, knieën, knieholtes, ellebogen, oksels, de zijkanten van het lichaam, de oren en de nek.

Body to body massage

Een mooie techniek in tantra massage is de body to body massage. Wees creatief... Je kunt met je onderarmen, je bovenlijf masseren. Het gebruiken van je lange haren kan ook heerlijk zijn. Maar ook een subtiele aanraking van de borsten of Lingam kan heel opwindend zijn.

Gebruik je adem (senses)

Een variant van body to body is het gebruik van de zintuigen. Wel gaat het vooral om het energetische effect. Blazen van warme adem over de ruggengraad of het maken van (genots)geluidjes kunnen veel opwinding veroorzaken.

Zacht versus dynamisch

Tantra massage wisselt af tussen dynamische, activerende massage en rustige, zachte strelingen. Tijdens integratiemomenten is er zelfs soms helemaal geen beweging. Zie en voel wat de ontvanger fijn vindt, nodig heeft.

Energie verspreiden - integratie

De verbinding tussen seks en hart hebben we al besproken. Energie kan je later door het hele lichaam verspreiden. Vanaf het hart naar de schouders en armen. Vanaf het geslacht en onderlijf naar de benen. Lange halen van top tot teen: de opwaartse (bevrijdende) en de neergaande (manifesterende) stroom. Met soms heel subtiel strelende, soms stevig dynamische, lange halen.

Openen van het lichaam

Een gesloten lichaam is gespannen en de bodytalk is dan meestal ook duidelijk: armen over elkaar of strak tegen het lichaam. De benen gespannen en gesloten. De borstkast gespannen en ontoegankelijk. Begin altijd met het openen van de hartstreek (op de rugzijde). Open het hart, maak het zacht, wrijf van binnen naar buiten. Masseer vanuit de nek naar de schouders toe. Maak daar ruimte: "trek de schouders uit elkaar". Bij een hoofdmassage kan je het hoofd heel rusting en voorzichtig van de romp naar boven trekken (de nek lang maken, de schouders ontspannen).

Uitnodigen om de armen/benen te spreiden

De armen masseer je zo, dat het uitnodigt om ze te spreiden. Uiteindelijk liggen ze vaak omhoog langs het hoofd. De benen / dijen kun je van binnen naar buiten masseren. Zonder te dwingen, zal de ontvanger - als er opening is - de benen uit elkaar laten gaan. Vooral bij vrouwen (die op hun rug liggen) is dit een hele kwetsbare positie. Dus... nooit forceren. Kijk vol toewijding, zie het goddelijke in de ander.

Een massage die alleen gericht is op de Yoni of Lingam is eerder een erotische massage dan een tantra massage. Het hart, het hele lichaam doet mee en dat is een essentieel vereiste. 

Deze muziek zou je kunnen beluisteren tijdens jullie tantramassage ritueel. Wij spelen deze map af tijdens onze tantrasessies.