Verbindingsoefeningen

11-11-1111

Onderstaande oefeningen kun je doen samen met je partner. Ben je single en heb je af en toe seksueel contact en zoek je verdieping in het contact, dan raden we je zeker de 1e oefening aan (Hartsverbinding) om mee te beginnen.

1. Hartsverbinding

Seks draait om contact maken. Contact met een ander, en dus eerst met jezelf. In onze doelgerichte maatschappij zijn we er onbewust aan gewend geraakt om overal een wedstrijd van te maken - ook van seks. Gebeurt het wel vaak genoeg, is het wel opwindend genoeg? Dit soort vragen trekt je weg van waar het werkelijk om draait. Dan is 'terug naar de basis' een goed idee. Doe bijvoorbeeld de volgende oefening eens:

Ga tegenover je geliefde zitten of liggen en kijk elkaar alleen maar aan. Voel elkaars aanwezigheid, zonder iets te doen. Na een minuut of tien kun je je hand op het hartchakra van je partner leggen en andersom. Meestal begint de energie in je lijf vanzelf te stromen en te tintelen. Voel je de behoefte elkaar te omhelzen? Doe dit dan.

De kunst van een dergelijke oefening is dat je leert bewust samen aanwezig te zijn en je af te stemmen op de ander. Met alle bijbehorende verwachtingen en seksuele spanning, maar ook met onzekerheden, angsten en emoties. Dat creëert een liefdevolle, accepterende verbinding van waaruit de partners gezamenlijk, vanuit zichzelf, kunnen vrijen. Dat kan voorzichtig zijn of vol passie, maar het is iets van jullie samen, en daarom verdiepend in het contact. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat je ervaart en prettig vindt. Als je bewust vrijt, zonder dat je ergens naartoe hoeft, kun je samen urenlang in een flow van extatisch geluk doorbrengen.

Dit is een goede oefening om intiem te zijn met je partner, zonder gerichtheid of doel voor ogen.

2. Hartengroet

Deze oefening is geïnspireerd door de traditionele oosterse begroeting, de 'namaste', wat betekent: Ik eer het goddelijke in jou. Met dit begroetingsritueel laat je elkaar weten dat je klaar bent om een gewijd moment te beleven. Je zegt tegen elkaar: 'Ik erken en eer je vanuit mijn hart.'

Werkwijze
De oefening lijkt eenvoudig, maar het is belangrijk dat je de juiste lichaamshouding aanneemt. Je zult ontdekken dat de juiste houding je energie het beste in beweging brengt, zodat je elkaars innerlijke geliefde duidelijk respect en erkenning kunt geven. Er zijn twee manieren om de hartengroet te doen. Voor deze oefening neem je die manier die jou het beste bevalt, of je wisselt beide manieren af. Bij de eerste manier gebruik je woorden, bij de tweede maak je gebruik van de heilige klank 'Om', waardoor je in staat bent te voelen dat je in je hart gecentreerd bent.

Woorden
Ga tegenover je partner zitten, terwijl je hem of haar met een zachte blik in je ogen aankijkt. Adem in en vouw je handpalmen voor je tegen elkaar, met de duimen tegen je borst. Voel hoe deze houding je het gevoel geeft dat je er ook werkelijk bent en dat je je kunt openen. Sluit dan je ogen. Adem uit en buig langzaam vanuit je middel naar voren. Houd je rug recht. Buig in een hoek van 45 graden tot je elkaars voorhoofd licht raakt. Houd dit contact een ogenblik vast en voel de band tussen jullie beiden. Laat het gevoel van eerbied en respect, dat dit wederzijdse gebaar in je oproept, volledig tot je doordringen.

Vergeet alle beslommeringen en concentreer je op je ademhaling en het bewustzijn in je hart. Adem in, kom langzaam omhoog, houd je rug recht en houd je handen tegen je borst. Ga rechtop zitten, open je ogen, kijk je partner aan en zeg: '(naam van je partner), ik eer het goddelijke in jou.' Je kunt ook een andere uitdrukking gebruiken, die voor jouw gevoel beter uitdrukt hoe volmaakt je partner in jouw ogen is en hoe dierbaar en geliefd. Bijvoorbeeld: '(naam van je partner), ik begroet de god(in) in jou,' of: 'Ik eer jou, (naam van je partner), als een deel van mijzelf.' Aanvaard het antwoord van je partner en voel de diepe betekenis van dit gebaar. Waardeer de toewijding en de eerbied die deze begroeting tot uitdrukking brengt. Zie dat jullie beiden de volheid van het bestaan belichamen en dat je, met erkenning van de verschillen die er zijn, deze goddelijke vonk samen deelt.

Heilige klank 'Om'
In plaats van deze verbale begroeting kun je ook de klank 'Ooooommm' maken, terwijl je naar voren buigt. In de oosterse traditie wordt 'Om' gezien als de wortel van alle klanken, de oertoon van het bestaan. Met het zingen van 'Om' kun je je bewustzijn versterken. Begin met je mond wijd open en vorm met je lippen een 'O'. Laat het geluid diep uit je buik komen en zich langzaam tot een klank vormen. Sluit je lippen aan het einde van de uitademing om de 'Mmmmm'-klank te vormen. Als je weer rechtop gaat zitten en elkaar aankijkt, hoef je niets te zeggen. Neem de betekenis van de begroeting helemaal in je op en voel het centrerende effect van de klank.

Uit het boek Tantra, een weg naar intimiteit en extase van Margot Anand.

3. De seksuele verbinding

De volgende oefening leert je gevoelens van vertrouwen, versmelting en samenzijn in je liefdesspel te brengen.

Maak de seksuele verbinding: de man gaat in de vrouw, partners van dezelfde sekse kunnen dicht tegen elkaar aan liggen. Zoek samen een makkelijke houding waarin je in of bij elkaar kunt liggen, zonder iets te doen. Blijf, als dat gaat, ongeveer twintig minuten tot een halfuur in deze houding liggen.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psychiater Rudolf von Urban bleek dat deze oefening niet alleen de relatie verbetert, maar ook een vermindering van slapeloosheid, hoge bloeddruk, irritaties en maagzweren teweegbrengt. Dit komt doordat je de energiestroom in elkaars lichaam stimuleert. De onderzoeker ontdekte ook dat na een minuut of twintig de stromen versmolten en er een gezamenlijk energieveld ontstond.