Wek je innerlijke geliefde

11-11-1111

Oefening die je alleen doet

We worden op het gebied van seks en liefde sterk beïnvloed door wat we zien in de media. Daardoor zitten we met een innerlijk conflict, wat soms vervelende consequenties heeft. Leer de oorspronkelijke geliefde in jezelf te ontdekken met tantra. Door de hoge eisen die we aan onszelf stellen, raken we vervreemd van onszelf. We willen er verbijsterend knap uitzien en uiteraard onweerstaanbaar aantrekkelijk zijn voor de andere sekse. Dat betekent dat je soms het gevoel krijgt dat je bepaald gedrag moet vertonen, terwijl je je eigenlijk heel anders voelt. Volgens Margot Anand, expert op het gebied van tantra, moet je bereid zijn de oorspronkelijke geliefde in jezelf te ontdekken. In de volgende oefening maak je gebruik van je verbeeldingskracht.

Deze tantra-oefening komt uit Tantra van Margot Anand. Leer jezelf te waarderen en kom zo in contact met je innerlijke geliefde. Wie van zichzelf houdt, is automatisch ontspannen. Accepteer wie je bent, en aanvaard het feit dat je niet altijd tevreden kan zijn over jezelf.

De tantra-oefening

Zoek een aangename omgeving waar je gedurende twintig minuten niet gestoord kunt worden. Ga zitten of liggen. Draai zachte, ontspannende muziek.

  1. Begin met een diepe, ontspannende ademhaling. Gebruik de verruimende en reinigende kracht van de ademhaling als steun voor de waardering die je aan jezelf gaat geven. Sluit je ogen, haal diep adem en leg je handen op je hart. Stel je voor dat je een relatie met jezelf aangaat waarin je tegelijkertijd minnaar en beminde bent. Voel het kloppen van je hart. Volg de luchtstroom die in golven door je borstkas op en neer beweegt, reinigend, ontspannend. Adem gemakkelijk en zacht. Neem waar hoe je adem in- en uitgaat, blijf hem volgen zonder je in te spannen.
  2. Laat dan achter je gesloten oogleden een herinnering, een beeld of een gevoel verschijnen. Visualiseer een moment uit je verleden waarop je je helemaal geliefd en gesteund, geborgen en beschermd voelde. Misschien lig je als baby in de armen van je moeder, of voel je de warme omhelzing van een jeugdvriend. Voel het vertrouwen, de zachtheid en vitaliteit die met dit gevoel samengaan. Geniet van je kinderlijke onbevangenheid, kwetsbaarheid en openheid.
  3. Ga dan langzaam verder in de tijd. Denk aan de momenten waarop je je helemaal geliefd, open, kwetsbaar en vol energie voelde. Misschien bevond je je in een zonovergoten tuin, of had je een diepe, vervullende seksuele relatie met een geliefde. Laat de beelden gewoon opkomen, censureer ze niet en ga er ook niet te snel doorheen. Laat ze in hun eigen tempo komen en gaan.
  4. Als je terechtkomt in een krachtig beeld dat belangrijk voor je is, blijf dan eerst een passieve, ontspannen en ontvankelijke toeschouwer. Ga over op een diepe, ritmische ademhaling. Neem steeds meer deel aan de gebeurtenis in je herinnering en haal je steeds meer details voor de geest. Beleef opnieuw de kleuren, geluiden, geuren, de vormen en de smaak: de geborgenheid van je moeders armen, de geur van haar haar; de zachtheid van de huid van je geliefde. Probeer dan het beeld binnen te stappen en er deel aan te nemen in plaats van de toeschouwer te zijn in een droom. Terwijl je door bewust en diep ademen 'warmloopt', laat je de gevoelens van toen in je hart opwellen. Begroet ze. Maak ze sterker. Maak de ervaring zo intens en direct als je kunt.
  5. Ga er nu nog dieper in, houd je handen op je hart en laat de gevoelens die met die ervaring verbonden zijn helemaal door je heen gaan. Misschien voel je de vreugde van toen, of het versnellen van je hartslag, krijg je een gevoel van opwinding of voel je je gekoesterd.
  6. Gebruik je ademhaling om dat gevoel intenser te maken en het volledig, in al zijn vibraties, te ondergaan. Zoek een woord of een zin die het gevoel van welbehagen en de liefde die je nu voor jezelf ervaart, weergeeft. Fluister: 'Het is goed om van mezelf te houden,' of: 'Ik geniet ervan om er helemaal voor mezelf te zijn.' Herhaal deze positieve uitspraken tot je ervan geniet om ze te horen, of tot je ze gemakkelijk hardop kunt uitspreken. Je aanvaardt jezelf en erkent dat je uniek bent. Je begint de stem van je innerlijke geliefde te horen. Als je 'ja' zegt tegen deze stem, zie je wellicht dat het leven achter je staat, dat het je wil ondersteunen, dat het je wil laten leren en helpen te groeien, als je het maar toelaat.
  7. Kom dan langzaam terug in het nu, maak je ademhaling langzamer. Laat bij het uitademen de beelden, herinneringen en gevoelens los, alsof het wegvliegende vogels zijn. Je weet weer wie je werkelijk bent: iemand om van te houden. Je hebt je innerlijke geliefde ontmoet. Keer nu terug naar je normale wakende bewustzijn en haal je al die momenten in je leven tot nu toe voor de geest waarin je de smaak van deze diepere kwaliteiten van jezelf geproefd hebt.

Maak op je gemak een lijst van deze gebeurtenissen. Laat je verbeelding de vrije loop en stel je voor welke van deze ervaringen je opnieuw zou kunnen laten gebeuren, momenten waarop je je kunt laten gaan en je kinderlijk en speels kunt zijn. Maak er een lijst van.