Over Tantra

Wat is Tantra
Vier pijlers van Tantra:
    1 . Tantra als verruimer van bewustzijn
    2. Tantra als liefdevolle beleving van intimiteit
    3. Tantra voor hervinden gevoel van verbondenheid
    4. De helende kracht van Tantra
Samenvatting
Oefeningen & Activaties

Wat is Tantra

Tantra is het ontdekken van het geheim van jezelf én van de ander. Van jezelf innig liefhebben en die liefde delen met anderen. Tantra is het ontdekken van de hartstocht in jezelf en die vurige schat schenken aan anderen. Waarbij alles goed is zoals het is. Geen druk, geen oordeel, gewoon laten zijn en laten gebeuren. Wie zichzelf accepteert zonder schaamte, kan anderen accepteren zoals ze zijn, zonder kritiek. Wie niet meer tegen zichzelf vecht, kan pas echt vrede sluiten met anderen.

Tantra is het delen van liefdevolle intimiteit, het ervaren van hartstochtelijke verlangens. Het is diepe bewondering voelen en uiten, een vorm van dienstbaar zijn aan de ander, het gevoel er helemaal te mogen zijn. Het is afdalen in de diepe krochten van jezelf en de ander, een reis naar de geheimen van het leven, het is extase in optima forma, de poort tot de zevende hemel op aarde. Het is puur licht, puur bewust zijn, puur voelen.

Tantra is een totale verbinding aangaan met een ander. Je volledig openen en verbinden met de ander. Dus niet alleen seksueel, maar helemaal, van top tot teen, vanbinnen en vanbuiten. Dat kan alleen als je hart naar de ander openstaat. Als alles er mag zijn, zonder enig oordeel, als alles diepe bewondering opwekt, zonder enige beperking, zonder jezelf in te houden.

De juiste partner

Wie Tantra beoefent, gaat op een ontdekkingsreis. Je weet niet hoe het samenzijn verloopt en waar je terechtkomt. Je weet ook niet wat je onderweg tegenkomt aan gevoelens, gedachten en emoties. Of er misschien angst, verdriet, schaamte, schuld en spijt opborrelt. Door samen een sfeer van bewondering en acceptatie te scheppen, kan alles naar boven komen wat boven moet komen, wat geheeld mag worden. Stap voor stap, beetje bij beetje, rustig aan. En dat in een heerlijk bedje vol liefde en licht...   

Deze mooie beschrijving van de ontdekkingsreis die je gezamenlijk onderneemt, betekent wel dat je niet met iedereen Tantra kunt beoefenen. Je kunt het wel proberen, maar het zal tegenvallen, het is niet fijn en de resultaten blijven uit. Je blijft mijlenver van het goede en zaligmakende gevoel vandaan. De keuze voor een partner is dus ontzettend belangrijk, een keuze die je bewust moet maken en heel goed moet voelen. Soms weet je het spontaan, soms moet je er nog een paar nachtjes over slapen.

Ieder mens leeft op een bepaald bewustzijnsniveau; de één laag, de ander hoog. De juiste partner bevindt zich min of meer op hetzelfde niveau. Kijkt ongeveer op dezelfde manier tegen het leven aan als jij. Alleen als het echt klikt, gaat de poort naar de zevende hemel open. Bespeur je enige tegenzin en terughoudendheid, dan blijft de poort, ondanks verwoede pogingen, dicht. Waar o waar is de juiste partner? Dat kan natuurlijk je levenspartner zijn, je man of vrouw. Maar een relatie hebben, wil niet zeggen dat je precies hetzelfde denkt over seksualiteit en intimiteit, over Tantra en het leven. 

Onze ervaring

Bij ons in de praktijk komen veel mensen die getrouwd zijn, maar waarvan de partner niet openstaat voor dit soort "zweverige" dingen. Geen belangstelling of een sterk afwijzend oordeel, dat kan ook. Je kunt twee dingen doen: je erbij neerleggen of de stoute schoenen aantrekken en je partner confronteren met jouw behoefte aan liefdevolle intimiteit.

Vaak is het niet zomaar een behoefte, maar een diep gevoeld verlangen, een sterke innerlijke drang, een roep van de ziel. Wie dit negeert, zal gebukt gaan onder een last, een almaar zwaarder wegende last. En dat moet een tegenstribbelende partner duidelijk worden gemaakt: een innerlijke roep waar je gehoor aan moet geven, een innerlijke drang waar je gevolg aan moet geven, like it or not...

Daarnaast komen er natuurlijk ook veel singles bij ons in de praktijk. Mensen die bewust geen relatie hebben of willen, of mensen die de juiste partner niet kunnen vinden. Hoe ga je om met het feit dat je enerzijds een ontembare behoefte voelt aan intimiteit en anderzijds niemand hebt om het mee te delen? Dan ga je zoeken. Maar naar wie moet je zoeken, wie kan jou verder helpen, wie kan jou, kortstondig of voor lange tijd, echt een gelukzalig gevoel geven?

Dat kan alleen een gelijkgestemde zijn, iemand die ongeveer hetzelfde in het leven staat als jij, iemand met hetzelfde bewustzijnsniveau, iemand met wie je een duidelijke klik voelt. Die ook verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar leven, die ook over gevoelens kan praten, die ook het hart op de juiste plek heeft zitten. Zoek dit uit als je contact legt. Ook op datingssites. Vraag direct en indirect naar deze zaken. Dat voorkomt een hoop teleurstelling...

Niets is frustrerender voor jou als bewust mens, dan opgezadeld te zitten met iemand die nog slaapt en uit is op één ding: het bevredigen van zijn eigen fysieke lust. 

Tip: Lees dit prachtige boek van Osho eens; Tantra, spiritualiteit & seks

Hieronder vind je enkele passages:

  • Tantra zegt: accepteer jezelf zoals je bent. Tantra is een diepe acceptatie, aldus Osho. "Schep geen kloof tussen jezelf en de werkelijkheid. Tantra kent geen kloof".
  • Je seksuele energie mag er helemaal zijn. Vecht er niet tegen. Dit is jouw energie; ze is niet slecht, niet verkeerd. Energie is neutraal.
  • Wees je bewust van het verlangen. Ga er niet mee in gevecht. Ga het verlangen binnen met je volle bewustzijn. Geef je over aan je verlangsens, zonder er door meegesleept te worden. Geniet mateloos, maar wees je bewust. Dan kun je de energie transformeren.
  • Seks is iets natuurlijks. Bezie seks op dezelfde wijze als je handen, je ogen. Accepteer jezelf in alle facetten, ook je seksuele verlangens.
  • Tantra heeft allerlei technieken ontwikkeld om seksuele energie te transformeren. Benader de geslachtsdaad alsof je een heilige tempel van het goddelijke betreedt. Tantra beschouwt alles als heilig. Tantra ziet God en de duivel niet als twee. Eigenlijk is er niets dat tantra als 'de duivel' beschouwt. Alles is goddelijk, alles is heilig.
  • Liefde is de meest bekende manier om tot ontspanning te komen. Als je niet kunt liefhebben, kun je onmogelijk ontspannen zijn. Als je je kunt ontspannen, wordt je leven liefdevol. Een gespannen mens kan niet liefhebben. Waarom niet? Wie gespannen is, leeft altijd doelgericht. Wie doelgericht denkt is gespannen, omdat een doel alleen in de toekomst bereikt kan worden, nooit hier-en-nu. Liefde is een doel op zichzelf en is altijd hier. Liefde kent geen toekomst.
  • Word liefde! Door liefde verandert je dimensie. Liefde is de gemakkelijkste manier om het ego te laten oplossen. Liefde is de meest eenvoudige, natuurlijke poort van waar je deze wereld, de horizontale dimensie, kunt overstijgen (transcenderen: de 3D overstijgen en je ware zuivere zelf ontdekken).

Een passage uit het werk van de Perzische mysticus en dichter Rumi (1207-1273) wordt vaak aangehaald om in een paar woorden uit te leggen wat het wezen van tantra is:

"Dans alsof er nooit iemand is die kijkt
Heb lief alsof je nog nooit bent gekwetst
Zing alsof niemand je kan horen
Werk alsof je het geld niet nodig hebt
Leef alsof de hemel op aarde is."