Gezond & fit

11-11-1111

Het beoefenen van Tantra, het optimaal beleven van liefdevolle intimiteit, het ondergaan van heilige seks, lukt alleen als je lekker in jouw vel zit. Als je gezond en fit bent. Dit betekent o.a. dat je genoeg energie hebt, dat je gemakkelijk beweegt, dat je helder kunt nadenken en dat je emotioneel gezien in balans bent. Dit is absoluut geen vanzelfsprekendheid. Misschien wel als je jong bent, maar zeker niet als de jaren gaan tellen. Wie gezond en fit wil blijven, zal daar hard aan moeten werken! In dit hoofdstuk reiken we jou de helpende hand met tips en inzichten.

Waarom moeten wij hard werken om gezond te blijven? Omdat onze levensstijl verre van gezond is. We leven een niet-natuurlijk leven, waardoor we uit balans raken. We wonen en werken in grote steden vol beton, asfalt, luchtverontreiniging en straling. Ons lichaam verkeert daardoor continu in een staat van paraatheid. Met stress, vervuiling en uitputting tot gevolg. Het slikken van een vitaminepil en het bezoeken van een sportschool is niet voldoende om gezond en fit te blijven.

Een gezonde levensstijl
Het enige dat echt werkt is het aanleren van een gezonde levensstijl. Bewust in het leven staan, op een natuurlijke manier leven, je natuurlijke behoeftes serieus nemen. Leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Regelmatig de inhoud van het hoofd (gedachten) kritisch tegen het licht houden. Emoties serieus gaan nemen en verwerken. Kortom: alles wat wij jou in deze cursus aanreiken. Alles wat wij jou bijbrengen, zal resulteren in een gezond en fit leven. Niet investeren in één aspect van jezelf, dan groei je scheef, maar in alle facetten, dan groei je recht omhoog.

We zijn geen machine die uit losse delen bestaat, maar een levend organisme waarin alles met elkaar is verbonden, een bezield wezen met een duidelijk doel: leren van het leven! 

Ons lichaam is het vervoermiddel op aarde, hiermee kunnen we ons verplaatsen. Een vitaal lichaam zorgt voor een aangename reis. Met ons lichaam kunnen we ook uitdrukking geven aan onze wensen, ze kunnen in de stof tot uitdrukking worden gebracht. Een vitaal lichaam zorgt voor een prettig en goed scheppingsproces. Maar ons lijf is meer. Vaak is het de eerste indruk die we aan anderen geven. Een gezond en fit lichaam is een uitstekend visitekaartje. Je valt in positieve zin op...

Deze opmerking verdient direct nuancering. We zijn hierin totaal aan het doorslaan. Vrouwen besteden bovengemiddeld veel tijd en energie aan hun lichaam en mannen pompen steeds meer hun spieren op. Alsof je zonder perfect lichaam niet meetelt. Onzin natuurlijk. Het gaat niet om perfectie. Volmaaktheid bestaat niet eens. Wie of wat is perfect? Bovendien, smaken verschillen. Het gaat om gezond en fit. Om een gezonde huid, soepele gewrichten, schone longen, krachtige hartslag, etc. En mensen met een handicap tellen ook gewoon mee. En ouden van dagen ook!

Jij bent altijd zelf verantwoordelijk voor de staat waarin jouw lichaam ver­keert. Niemand anders, ook doctoren niet. Die kunnen je misschien helpen bij een mankement, maar ze zijn niet verantwoordelijk voor jouw gezondheid, voor jouw fysieke welbevinden. Dat ben je zelf.

Op jonge leeftijd zie je dat vaak niet in. Het lichaam is er voor jou. Je doet er alles mee. Je verwacht ook dat jouw lichaam meewerkt, dat het altijd voor je klaarstaat. Niets is jou te dol. Kijk maar naar topsporters. Dagelijks halen ze het maximale uit hun lichaam. Tot ze de 30 passeren en tegen pijnlijke blessures oplopen...

Na je 30e moet dit omdraaien: dan ben jij er voor jouw lichaam. Wil je gezond oud worden, dan moet je op die leeftijd serieus aan de slag gaan en wel op een bewuste en verantwoorde manier. Dit betekent onder meer: gezonde voeding, opbouwende inspanning, voldoende rust en veel buitenlucht.