Zelfliefde

11-11-1111

Tantra is de manier om van jezelf te leren houden. Dit is in feite het begin van een gelukkig leven. Wie zichzelf liefheeft, hoeft zich niet meer in alle ongezonde bochten te wringen om erbij te horen, om altijd maar goed te zijn in de ogen van anderen. Jezelf leren kennen en accepteren. Dat is de opgave. Wie dit kan, wordt een aangenaam mens. Gewoon in het dagelijks leven, thuis, op het werk, op de sportclub, in de supermarkt. Maar ook aangenaam in bed. Een warme, open en eerlijke uitstraling, een liefdevolle uitnodiging aan de ander om ook zichzelf te zijn... het warme bedje voor een eindeloos liefdesspel!

Leven vanuit het hart is verbinden in liefde. Met jezelf, met anderen, met de natuur, met het oneindig grote leven. Dat kan een woord zijn, een blik, een handreiking, een streling, een vrijpartij. Niet vanuit gewoonte of vanuit moeten, maar vanuit het hart. Altijd bewust en gemeend, vol tederheid en respect, in vrijheid en gelijkwaardigheid.

Wat heeft dit met ons geluksgevoel te maken? Voor het beantwoorden van deze vraag moeten we eerst kijken naar wat ons ongelukkig maakt. Waarom zijn wij mensen niet altijd en overal gelukkig, waarom kunnen we het zaligmakende gevoel niet vasthouden als het er is? Wat missen we, waardoor we ons -soms of vaak- ongelukkig voelen?

We voelen ons diep vanbinnen leeg! Dit is ons grote probleem: we voelen ons diep vanbinnen leeg. En we zoeken de oplossing in de buitenwereld. In een poging de leegte te vullen, storten we ons op studies, werk, geld, kleren, vrienden, sport, etc. We willen gezien worden, erbij horen, aandacht krijgen en waardering oogsten. Om de leegte, die we diep vanbinnen voelen én vrezen, op te vullen...

Maar de leegte kan niet écht worden opgevuld met andermans aandacht en waardering. Het is namelijk onbestendig, niet altijd aanwezig. Het is onzeker. Wat als die ander wegvalt door een verhuizing of overlijden, wat als de aandacht en waardering minder wordt in de loop der tijd, wat als je je vergist hebt in die ander. Er zijn 1000 redenen te verzinnen waarom anderen de leegte in jou niet echt kunnen opvullen. 

Er is maar één goede, constructieve en eindeloze manier: het gat opvullen met liefde voor jezelf. Dit is dé basis van een gezond, fijn en gelukkig leven. Zelfkennis (jezelf kennen), zelfwaardering (jezelf waarderen) en zelfliefde (van jezelf houden). Een bron die, eenmaal aangeboord, altijd en overal aanwezig is.

En daar gaan we aan werken! Aan werken? Jazeker! Het is namelijk geen gegeven, iets wat is of komt aanwaaien. Deze bron van geluk moeten we leren zien, aanboren en hanteren!

Maar dit is nog niet alles. Het mes van liefde snijdt namelijk aan twee kanten: Alleen zij die zichzelf liefhebben, kunnen met anderen een onvoorwaardelijke liefdevolle verbinding aangaan, een echte hartsverbinding, een zielsverbinding die diepe, diepe bevrediging schenkt.

Zelfliefde als voorwaarde voor evenwichtige, stabiele en bevredigende relaties met anderen. Je geeft jezelf niet meer weg, je verliest jezelf niet meer, laat niet meer over je heenlopen, probeert anderen niet meer te pleasen of juist te sturen. Oude, onevenwichtige relaties versterken juist het gevoel van leegte, nieuwe liefdevolle en evenwichtige relaties zijn vervullend en opbouwend.

De waarde van zelfkennis, de kracht van zelfwaardering en de magie van zelfliefde zorgen ervoor dat jouw leven vervuld raakt en dat jouw relaties diepe bevrediging gaan schenken. Een nieuw en gelukkig leven lacht je toe...