Helende kracht

11-11-1111

Jij bent in de kern liefde. Alleen is de kern beschadigd geraakt door vervelende gebeurtenissen. Misschien heb je verdedigingsmechanismen rond jouw kern opgetrokken. Lekker veilig, om niet meer geraakt te kunnen worden. Maar hierdoor voel je de liefde ook niet of nauwelijks meer, de liefde die warmte geeft en de leegte opvult.

Als je voor lange tijd zonder liefde leeft, dan raak je eraan gewend. Je denkt dat de kou in het leven normaal is. Het is niet anders... Maar dat is niet het geval! Je hoeft je leven niet in de kilte door te brengen. Op elk moment kan de kachel aanslaan en warmte gaan verspreiden. Maar dat aanslaan gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. Wat? Je beste beentje voorzetten! Met jezelf en je leven aan de slag gaan. Te beginnen met het openen van je hart, door de intentie uit te spreken om in liefde te leven.

Je moet je bewust worden van wat er tussen jou en jouw liefdevolle kern inzit, wat de liefdesstroom blokkeert. Dit kunnen bijvoorbeeld denkpatronen zijn, aangepraat door anderen en aangeleerd door jezelf. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je het niet waard bent. Door te vaak bekritiseerd te worden, ook in je vroege jeugd, kan je te min over jezelf gaan denken. Dit is desastreus voor de liefdesbron in jezelf. Die droogt op. Gortdroog wordt de bron. Je bouwt een muur om je heen, waarmee je anderen op afstand houdt. Bang om weer gekwetst te worden.

Liefdevolle intimiteit ervaren is een fijne en zachte manier om dit soort blokkades te slechten, om de muur om je heen af te breken, steen voor steen, laag voor laag. Door de liefdevolle aandacht, het respect, de waardering en de koestering die je van een ander krijgt, keert het vertrouwen terug. Je laat gevoelens weer toe, waaronder... de liefde!

Het kunnen ook emotionele blokkades zijn. Pijn uit het verleden die nog niet is geheeld. Als we niet op de juiste manier omgaan met pijnlijke gebeurtenissen in ons leven, als we nare ervaringen niet verwerken maar verstoppen en wegdrukken, dan raakt de stroom aan liefde geblokkeerd. De liefde botst tegen het harnas van onverwerkte emoties aan. Door in een liefdevolle setting de emoties alsnog toe te laten, verliezen ze hun kracht. Ze verdwijnen zelfs, waardoor de liefde weer ongeremd kan gaan stromen.

Dit is de helende kracht van Tantra. Niet alleen Tantra als verruimer van ons bewustzijn, als uitdaging om intimiteit en seksualiteit vanuit het hart te beleven, als middel tot nieuwe verbindingen, maar ook als helende kracht. Deze bijzondere geest komt uit de fles als we van ons seksleven een eindeloos liefdesspel maken, als we onze geilheid transformeren in aanbidding, als we niet alleen aan onze eigen trekken willen komen maar ook dienstbaar willen zijn aan het genot van de ander. Als we niet alleen op het uiterlijk zijn gefocust maar ook op het innerlijk, als we de ander als een vrij en gelijkwaardig mens kunnen zien, als we ons oordeel achterwege leren laten.

En dat laatste is heel belangrijk. Als je aan ons vraagt wat liefde is, dan antwoorden wij: het achterwege laten van een oordeel. Het er laten zijn zoals het is. Het accepteren zoals het is.

Dit blijkt in de praktijk erg lastig te zijn. Ons brein is vaak één grote oordeelmachine. Over alles en iedereen hebben we een oordeel klaarstaan. Iedereen moet het ontgelden als het even niet meezit. Alles is goed als we gecharmeerd zijn van iemand. We leren het van jongs af aan, we weten niet beter. Oordelen wordt juist aangemoedigd. Het hebben van geen mening, geen uitgesproken voorkeur, wordt als slap beschouwd. Oordeelvorming lijkt de basis van ons bestaan op aarde. De basis van het oude leven wel te verstaan. Wie het nieuwe liefdevolle leven wil binnenstappen, moet het concept goed en slecht loslaten. Alles is bewustzijn, alles is groei, alles mag er zijn zonder oordeel. Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een oordeel? Wij kunnen het niet bedenken!