Module 8

De kracht van Meditatie

1.  Wat is mediteren?
2. Waarom mediteren?
3. Hoe mediteren?
4. Ademhalingsoefeningen om mee te beginnen

Meditatie oefeningen

Heilige seks bedrijven doe je in een meditatieve staat van zijn. In rust, geheel ontspannen en met al jouw voelsprieten aan. Niet denken, geen vooropgezet plan uitvoeren, niet willen en wensen, maar observeren wat er gebeurt met al je zintuigen. Laten gebeuren wat gebeuren mag, zonder oordeel, zonder moeten. Meegaan in dat wat ontstaat. Wie bekend raakt met meditatie, wie zich erin bekwaamt, zakt sneller in het juiste gevoel, in de juiste staat van zijn én doen.

Een belangrijke stap op de weg van Tantra is vertrouwd raken met je gedachten. Alles wat je beleefd moet namelijk verwerkt worden door het brein, moet een plekje krijgen in jouw hoofd. De hoogste tijd om met de inhoud van jouw hoofd vertrouwd te raken. Hoe? Door te leren mediteren! In deze module helpen we je daarbij een handje...

1. Wat is mediteren?

Daar bestaat vaak onduidelijkheid over. Je hoofd stil krijgen, geen gedachtes meer hebben, een leeg hoofd? Dat gaat je niet lukken, helaas. Er is altijd iets wat om aandacht vraagt. Wat is mediteren dan wel? Je kunt twee dingen doen met je hoofd: actief denken en passief observeren. Actief denken kennen we als geen ander, we krijgen het met de paplepel ingegeven. Passief observeren daarentegen vaak niet. Maar dit is mediteren. In stilte observeren wat zich aandient, wat langskomt aan gedachtes en gevoelens.

De kunst is om dat wat voorbijkomt er gewoon te laten zijn. Houd het niet vast in gedachten, ga er niet op doordenken, ga er niet mee aan de haal, hecht er geen oordeel aan. Blijf in alle rust observeren. Plak je er een oordeel op, fijn of niet, zoek je naar een verklaring, waarom denk ik dit of dat, dan raak je uit de vredige staat van observeren, van mediteren. Dan ga je weer actief denken...

Gewoon alles wat zich aandient laten zijn, het lost vanzelf op. Hoe meer je oefent, hoe dieper de staat van meditatie waarin je raakt, van de rust die je ervaart. Steeds minder komt voorbij, steeds minder vraagt om aandacht. Stilte komt ervoor in de plaats en in stilte hoor je de stem van de ziel...

Mediteren is het onbevooroordeeld observeren van alle lichamelijke en mentale verschijnselen die in ons bewustzijn verschijnen. 

2. Waarom mediteren?

Om gelukkig te zijn

In onze zoektocht naar geluk, richten we, om onszelf voldoening te schenken, vaak onze aandacht op dingen en gebeurtenissen buiten ons. Maar externe objecten kunnen in feite geen werkelijk geluk brengen. Met meditatie richt je je aandacht naar binnen.

Om beter met stress om te kunnen gaan

Stress is een van de belangrijkste zieken in onze tijd. Veel ziekten worden bovendien veroorzaakt door stress. 

Meditatie geeft ontspanning

Meditatie traint de capaciteit om aandachtig en helemaal in het hier en nu te zijn. De helderheid duurt langer dan de tijd dat je werkelijk aan het mediteren bent. Het werkt dus langer door en het hierdoor zal je in het dagelijks leven aandachtiger kunnen luisteren, helderder kunnen nadenken en sneller en adequater kunnen reageren.

Om helder van geest te zijn

Meditatie traint de capaciteit om aandachtig en helemaal in het hier en nu te zijn. De helderheid duurt langer dan de tijd dat je werkelijk aan het mediteren bent. Het werkt dus langer door en het hierdoor zal je in het dagelijks leven aandachtiger kunnen luisteren, helderder kunnen nadenken en sneller en adequater kunnen reageren.

Wie regelmatig mediteert, zal steeds meer in het hier en nu gaan leven. Niet meer in het verleden (leuke en slechte herinneringen), niet meer in de toekomst (verlangens en vrees). Wie in het hier en nu leeft is veel geconcentreerder, leeft en werkt dus veel effectiever en efficiënter. Ook een belangrijke stimulans van ons geluksgevoel!

3. Hoe mediteren?

Er zijn zeer vele verschillende soorten meditaties. Er wordt hierin een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve meditaties. In de meditaties die wij je aanbieden (onderaan deze pagina) zal je ook dit verschil kunnen opmerken. Zeven meditaties zijn passief en drie meditaties zijn actief.

Een meditatie kan je doen in lotushouding op de grond, op een meditatiekussen, maar natuurlijk ook gewoon op een stoel op de bank. Waar jij je prettig bij voelt. Het liefst niet op je bed omdat de kans bestaat dat je in slaap valt (wel fijn bij inslaapproblemen 😊).

Om volledig van de meditaties te kunnen profiteren is het belangrijk dat je zorgt dat je niet gestoord word. Schakel de bel en je telefoon uit. Draag ook makkelijke kleding die niet te strak zit of een lichaamsdeel afknelt.

4. Ademhalingsoefeningen om mee te beginnen

Mediteren kan in het begin best lastig zijn. Je kunt oefenen met je bewust te zijn van de kleine dingen in je leven. Je ademhaling bijvoorbeeld. Die is er altijd, en meestal ben je je er helemaal niet van bewust:

Een eenvoudige ademhalingsoefening:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

  1. Een begin in meditatie kun je maken door je in-en uitademingen eens te gaan tellen. Je begint bij 1 en je telt verder tot 10.
  2. Als dit lukt, ga je verder met alleen de inademingen te tellen en je bewust te zijn van de uitademingen zonder ze te tellen.
  3. Lukt dit ook, dan ga je verder met bewust zijn van je inademingen, terwijl je de uitademingen telt.
  4. Als dit ook redelijk lukt, zonder dat je snel in gedachten verzeild raakt, kun je proberen je alleen bewust te zijn van je ademhaling, zonder deze te tellen.

Een tweede eenvoudige ademhalingsoefening:

in 1 2 3 --- uit 1 2 3 4 5 6

  1. Ga rustig in een stoel of op de grond zitten.
  2. Sluit je ogen om niet afgeleid te worden.
  3. Richt je op je ademhaling.
  4. Adem drie tellen in, adem zes tellen uit zonder dat je je laat afleiden door opkomende gedachten.
  5. Herhaal dit tien keer.

Door deze oefening leer je je gedachtestroom te onderbreken.

Hieronder tref je meer meditatie oefeningen aan ↓

Meditatie oefeningen

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Bewust ademen

11-11-1111

Deze ademhalingsoefening is bedoeld om helemaal in het het hier en nu te zijn. Het biedt je een gemakkelijke manier om van ongewenste gedachten af te komen en opnieuw contact te maken met je gevoelens. Je kunt het altijd en overal doen; het is praktisch onmogelijk om tegelijkertijd te denken en je op je ademhaling te concentreren.

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Lachmeditatie

11-11-1111

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn.

Dansmeditatie

11-11-1111

Om helemaal in je lichaam en in je emoties aanwezig te zijn, kun je deze actieve dansmeditatie doen. Het is een ongestructureerde mindfulness-beweging en gaat niet over prestatie, vaardigheid of welke structuur dan ook. Dit type dans gaat eigenlijk minder over het dansen zelf en meer over het afstemmen op jezelf en je emoties. Het geeft je emoties...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je...

Volgens het taoïsme doen we zowel ons lichaam als onze geest een groot plezier door dagelijks een glimlach naar onze inwendige organen te sturen. Als onderdeel van de nei dan kung, of innerlijke alchemie, is dit een heerlijke manier om een positieve houding te ontwikkelen ten opzicht van de wonderbaarlijke creatie die je lichaam is.

Hart meditatie

11-11-1111

Deze oefening helpt je je hart te openen en gevuld te worden met een heerlijk gevoel. Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld. De resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en...

Een wandeling in de natuur is erg goed om te aarden. Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsmeditatie. Doe deze meditatie regelmatig, dan zal je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.